Video Grand Tour 2015

Primer us mostràrem una oliva, aquí teniu tot el vermut del vídeo sobre el Grand Tour 2015, realitzat per Juanka Santa Varo!

Es va presentar el 16 de març a al Centre Cultural la Mercè de Girona amb motiu del Dia Internacional de l’Art. Vam presentar Grand Tour 2016 i l’ ebook Grand Tour de Salvador Giralt editat per Núvol, digital de cultura a Vilaweb, i el vídeo de JeyKey produccions AV . També es va fer públic el projecte guanyador de la beca Grand Tour 2016 Holy Blisters, de Paula Onet.

Puigderajols

El 6 de setembre El Grand Tour arribarà a Puigderajols. Per un camí que baixa a plom des de Rupit, a la riba oest del pantà de Susqueda. Una masia oculta i silenciosa, l’amagatall d’en K100 un poeta parnassià del segle XXI, viatger i amic del blues. Puigderajols és també el cau ocult de l’Associació d’Amics de la Migdiada que presideix Salvador Giralt, un altre poeta d’Osona, amic d’en K100 i de les ironies de la vida quotidiana. Aquell dia, doncs, serà festa literària. Amb músics de luxe: la guitarra de Lluís Planes i el contrabaix de Christopher Williams. Hi haurà dinar d’arròs, migdiada, recitats, improvisacions i música. A primera vista, bon dia pels mandrosos a qui no agrada caminar ideal pels amics de la migdiada…però ai…quin parany, Puigderajols! Ben dinats i ben feta la digestió caldrà remuntar el camí de tornada com qui, després d’una immersió en les profunditats marines ha de tornar a la barca, o aquell que després de somniar truites a la becaina ha de reprendre la fanga, o la ploma…

EVA

Dues Garrotxes

Una la van parir més aspra que la flor de carxofa; l’altra tan dolça, verda i tendra com la pera d’aigua.

De nenes jugaven a tirar-se la pilota, de Sant Ferriol a Sant Aniol, i del Fluvià a la Muga.

Van créixer i totes dues foren bones mares; una es va fer mestressa de bandolers, traginers i carboners, l’altra es va dedicar a les fagedes, les pastures i el blat de moro.

I va arribar un dia que ningú hagués dit que les dues Garrotxes, l’Alta i la Baixa, eren germanes.

Però ho eren: mentre la cantelluda es pintava les ungles amb violetes de bosc i es feia la trena amb les aigües turquesa dels Gomarells; la verdeta i fina sovint duia arracades de greda i al cor tenia un volcà.

Captura de pantalla 2015-07-22 a les 11.37.52

Les Salonnières

Aaaah!!! qui s’atreveix a fer ruta amb Les Salonnières? Perillossíssimes senyoretes a mig camí entre el couplé, la perruqueria, la peixateria, la poesia, el salt de llit, el llit, la cacera furtiva, la indiscreció a mitja veu, l’acudit a mig camí i els danys col·laterals de totes aquestes coses. Doncs això, al tanto!, el dos de setembre entre Les Escaules i Lladó us les podeu trobar darrera qualsevol surera.

salonnieres-OVNI

Alícia Casadesús

Ella et guia pel Collsacabra com Ariadna pel laberint. És filla de l’Esquirol i de la muntanya en coneix cada racó, cada salt d’aigua i cada camí. Li agrada modelar, teixir, escriure amb els peus a la pols dels camins i també comptar amb els companys de viatge. Un poema que et duu  a una ermita, o a una cova, o a un mas abandonat que reviu amb la presència del caminant.

Tenim cita amb l’Alícia Casadesús a l’ermita de Sererols per fer algunes descobertes. Els que hi han anat amb ella altres vegades saben de què parlem.

AC

Montserrat Rodríguez

Avui és el World Listening Day. Un dia dedicat a l’escolta atenta del paisatge sonor. Un món ressona amb motors, veus, aus, vents i marinades, música… El World Listening Day de 2015 està dedicat a l’aigua, als sons que se senten a les riberes i a les profunditats dels mars. Artistes, científics i tota mena de gent interessada pel so i l’ecologia marina compartirem activitats sobre els sons del mar. Juntament amb l’Orquestra del Caos i gent que treballa amb hidròfons (micròfons subaquàtics) farem una passejada acústica pels Aiguamolls de l’Empordà.

Una de elles és Aka Nyx10110  Montserrat Rodríguez, artista que treballa sobretot amb els sons del mar. Aquest dissabte  ens hem trobat amb ella l’emplaçament exacte de la seva intervenció en el camí mariner de Torroella de Montgrí a L’Escala. Tot a punt per la seva etapa en el Grand Tour.

montserratrodriguez

El Ter

No és estrany que el Ter arribi al mar tan cansat amb les aigües desfetes i esteses per tot arreu als aiguamolls de Pals. Perquè el Ter és un riu llarg, molt llarg, que dona voltes i voltes, més o menys com nosaltres a Grand Tour.

El Baix Ter és gros i lent com un cocodril. L’anirem a trobar al pantà de Colomers i caminarem una bona estona pels seus arenals, i després un altre cop camí de Torroella.

el ter

Els Jordis de Lladó

Representen Lladó al Grand Tour. Són en Jordi Puig i en Jordi Mitjà,  bons amics, editors, gent de vida que, a banda d’això que tenen en comú,  no poden ser més diferents. En Puig camina molt, en Mitjà no gaire. En Puig és fotògraf i fotògraf i fotògraf mentre en Mitjà navega per totes les disciplines de l’art com el cul d’en Jaumet. En Puig és extravertit -o ho sembla- i s’estima les multituds, en Mitjà és -o sembla- tímid i intimista. I per acabar, en Mitjà és fill del ferrer del poble però s’està per aquí i per allà, va i ve, fa d’urbanita i torna al poble;  i en Puig en canvi va venir de Barcelona però de Lladó el trauran amb els peus pel davant.

No són els únics artistes d’aquest poble, al contrari, Lladó és terra de creadors i segurament en trobarem alguns que se’ns hi afegiran.

Doncs aquest parell de Jordis ens rebran al seu poble i ens preparen una sorpresa. Serà al final de la jornada, venint de Les Escaules i camí de Tortellà, l’endemà…

jordipuig_1

jordi mitja

Muga amunt

Durant dos dies,  des dels Aiguamolls fins arribar  a les Escaules caminarem remuntant La Muga. És un riu curt, d’aigües netes i fresseres que neix al Pirineu on marca la frontera entre els estats de França i Espanya, de fet sembla que el nom li ve d’aquí, ja que Muga en basc i en iber vol dir frontera. A prop del seu naixement hi ha l’Hostal de la Muga, un mas històric on es refugiaren durant segles traginers, prostitutes, caminants, bandolers i contrabandistes. A la novel·la La Punyalada de Joaquim Vayreda hi trobem una descripció molt suggerent de l’aire que s’hi respirava.

Nosaltres no arribarem tan amunt. Des de la desembocadura al Parc dels Aiguamolls Muga amunt passarem per Castelló d’Empúries, Figueres (on farem una visita ben insòlita al Castell de Sant Ferran de la mà de l’escriptor Vicenç Pagès) i  prop dels punts on diversos petits rius hi vessen les seves aigües: el Manol, L’Orlina, l’Arnera, el Llobregat d’Empordà…A tots aquests rius, i a la mare Muga, Carles Fages de Climent dedica el poemari Trena de Set Aigües.

Caminarem sota verns i pollancres, per senders molt ombrívols fins arribar al Salt de la Caula, ja a Les Escaules. És un preciós desnivell de 30 metres per on l’aigua vessa entre molsa i sediments calcaris. Paratge predilecte d’empordanesos il·lustres com Salvador Dalí (qui va dur Marcel Duchamp a la descoberta de la Caula), el cuiner Duran del Portús o el poeta Fages. A les Escaules ens acollirà  Joan Casellas, artista performer i ànima del Festival La Muga Caula.

la Muga. Foto Clara Garí

job rec arxiu Aire

A la vora del Ter, després d’haver vorejat a peu el pantà de Susqueda durant tot el dia, arribarem a La Codina, on ens espera, mig ermitana, mig princesa, mig bruixa, Piròmana d’Argos…

El ritme que regeix el meu treball és el que em va molturar des de la naixença: el ritme de les muntanyes, els rius, les coves, les terres d’escudella, la verdor, la molsa i el ginebró. El cant, el de ser fidel a mi mateixa en l’expressió de l’ésser. L’esperit, el de la senzillesa, la condensació, l’expressió sostinguda i concreta. L’agraïment, el de compartir l’artesania que hi ha en la bellesa.

Aquesta inquietud vital sorgeix de la necessitat d’experimentar, explorar, deformar i llençar-me al buit per accedir al coneixement i la informació que habita dins nostre com a éssers. A través d’aquest espai es poden observar els fils lluminosos que es van estirant sorgint de la foscor per a fer de la consciència una eina de creació. És el fruit de la suma de presents, la bellesa d’allò efímer.

Comparteixo amb vosaltres els últims dos últims processos creatius, relacionats amb el treball que duré a terme a Susqueda en motiu del Grand Tour:

corsuskeda.blogspot.com

elcoratgedelescreus.blogspot.com

Us espero a casa, prop de La Codina, el dia 10 de setembre…

Piròmana d’Argos

piromanadargos

Vicenç Pagès

Els que vàreu venir fa uns anys a la passejada pel massís del Mont i la Carlinada de Marian Vayreda ja coneixeu les habilitats de l’escriptor Vicenç Pagès per posar misteris i històries en escena. No el podíem anar a trobar enlloc més que a Figueres, on va viure de nen, escenari de la majoria de les seves novel·les i contes.

Ens convida a un  passeig pel Castell de Sant Ferran, a Figueres, una volta estranya, per l’exterior. Cap al tard, quan el sol es pongui. La passejada comentada durarà una hora i farem algunes incursions en el llibre “els jugadors de whist”. Us podem ben assegurar que tindreu un abans i un després.

Captura de pantalla 2015-06-15 a les 17.03.56

A Les Escaules trobarem Joan Casellas

Joan Casellas ens acompanyarà en arribar a Les Escaules que és el seu poble i la seu del festival de performance més interessant de les terres catalanes, La Muga Caula. Joan porta una trentena d’anys investigant i treballant en  la performance, com a artista performer, com a artista gestor de diversos cicles i festivals i com a artista fotògraf i documentalista, ànima de AIRE, un dels arxius més complets dedicats a l’art d’acció.

Les accions de Joan Casellas són simples, lleugeres, amb pocs materials i sovint improvisades. Gairebé sempre tenen un punt d’humor perquè en Joan és gat vell i n’ha vist de tots colors. Són propostes que compten amb el públic i sovint el fan somriure. És impecable en la coherència de la seva línia artística i curatorial, irònic i intimista, historicista però amb els peus ben posats en el present: ja ha tingut més d’un disgust a causa de la seva tossuda radicalitat. Les Escaules és un poble encantador d’arbres verds i frondosos, un poble gairebé sense cobertura i amb un veïnat d’allò més hospitalari. Quatre cases al costat del Salt de la Muga on Dalí i Duchamp anaven a berenar, un tema que ha donat molta conversa…

Joan Casellas a Corpologia 17 Nau Côclea 2013

unnamed-2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

silvia juncà

ester jaume

A Tortellà trobarem Mim i Sílvia Juncà…

..I l’Ester Jaume que ens convida a una passejada amb les seves cabres.

Mim Juncà és, sobretot, dibuixant. Dibuixant d’un soliloqui inacabable, una llarguíssima narració que fins ara li ha ocupat tota la vida. La Sílvia és la seva filla. De petita volia ser domadora de dofins i ara escriu contes. “Històries mínimes” és un preciós llibre que han publicat conjuntament, pare i filla, amb paraules i dibuixos. Tots dos caminaran amb nosaltres, i potser faran una petita crònica amb notes del moment. Com diu en Mim “Farem una cosa entre els dos, ella escrivint i jo il·lustrant, però també jo dibuixant i ella verbalitzant. Caminaríem amb tu una mica, i ella m’ha dit “dient que farem alguna cosa junts així mig improvisant, no estaria bé?” Dir més és inventar per inventar…. La Sílvia té un conte que es diu “La volta” que és un petit gran tour…”

I per si això fos poc, l’Ester Jaume ens presenta el seu ramat de cabres.

encontre-jordi-lafon encontre-jordi-lafon-2

El col·lectiu Morir de Frio intervindrà a Grand Tour el dia 7 de setembre al dematí prop del Santuari de Bellmunt (Osona)

Jugant amb les paraules es presenta aquest col·lectiu que fa pel plaer de fer. Com diuen ells mateixos, “Morir de Frío és més de Lego que de Playmobil, perquè pot construir. Prefereix Asterix als herois americans. Gaudeix amb les aventures de Jules Verne i s’interessa per l’equilibri metafísic de les escultures de Calder”. Aquests de Torelló es mouen “per no morir de fred”. Com l’Anna Dot i el Blai Marginedes són de Sant Pere ens proposaran una caminada per la muntanya de Bellmunt, amb històries santperenques com la dels soquerra-cristos.

Ada Vilaro & Pep Aymerich, Ruta Walter Benjamin 2011

Territoris i artistes

Més de cent artistes integren la programació de Grand Tour 2015. Ells i els caminants són els protagonistes d’aquesta aventura compartida que recorrerà l’Empordà, la Garrotxa, Osona, el Gironés i la Selva.
Territoris i artistes us els anirem presentant a poc a poc en aquesta pàgina.

Click here to add your own text