Trobada Internacional “Art del Caminar i Geografies Relacionals”. Girona-Olot-Vic 7-11 juliol 2020 Convocatòria de comunicacions i propostes de creació oberta fins el 20 d’abril. Consulteu les bases

Download (PDF, 289KB)

ESTEM PREPARANT GRAND TOUR 2019.
TORNEM AL SUD!
arbre pauls rec cara mirall clara arbre cova

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto partida lola pauls miralll P1250024 còpia santes creus
Al Museu de Cerdanya de Santa Llogaia ben a prop d’on neix el Segre, ahir amb Hélène Palau. A Cerdanya encara és hivern…

eina cambra d'ase eina cambre d'ase 3 granja ok helene palau a la casa museu + le potager sonoreantic taller de cantimplores +

Diumenge, 4 de setembre: Ribes de Freser – Ripoll

Darrer dia del Grand Tour 2016 i per despedir-nos hem muntat una gran festa, amb participants, artistes, menjar, beure, poesia música, dansa, sorpreses i moltes moltes emocions.

Hem partit de l’estació de Ripoll cap a Les Carboneres. Allà hem gaudit d’un bon dinar i de trobades on s’han compartit paraules, rialles i fins i tot possibles col·laboracions artístiques.

Han cantat Toni Madueño i els Randellaires, Salvador Giralt ha recitat, Biel Barnils ha recitat “M’he enamorat d’una móra de Vic”, Albert Vidal i Carles Alma ens han deixat sense respiració amb la seva impressionant improvisació i també ha cantat Paula Onet.

En haver acabat tot, ha tocat recollir i despedir-nos però no tristos, perquè durant aquestes setmanes ens hem omplert d’experiències, bons encontres, i grans moments que ens han fet més savis en tots els aspectes.

FestaC6FestaC18

FestaC24FestaC35

FestaC32FestaC48

FestaC38FestaC39

Dissabte, 3 de setembre: Núria – Ribes de Freser

Comencem el dia baixant en telecadira, només uns minuts, després ja caminarem de valent!

Deixant enrere el telecadira, ens posem a caminar cap al lloc on el Josep Manuel Berenguer ens farà un concert. Josep Manuel ens acompanya durant tot el camí i ens fa escoltar els ocells, l’aigua, el vent, fins i tot la nostra respiració. Un altre concert que ens brinda la natura i que hauríem de saber escoltar més sovint.

Després de concert, prenem camí cap a Ribes de Freser, allà ens espera Biel Barnils qui ens fa un magnífic recorregut poètic i històric per diferents espais del municipi. A la Font del Pastor ens conta que els Golluts era gent que li faltava iode, de 110 cm i amb un fill a la gola. Després visitem la Font de les Margarides i ens porta a una plaça que era un antic quarter de la Guàrdia Civil i ens hi llegeix un text de Joan Triadú (Dies de Memòria) que parla d’aquesta mateixa plaça.

Tot i que la pluja també ens ha volgut acompanyar, no aturem el recorregut. Biel ens conta la llegenda d’en Met de Ribes, que va caure al riu i se l’emportà l’aigua sense que ell fes res per impedir-ho. A una altra plaça ens conta que abans hi havia la Creu dels “Caídos”. Ens explica com la Banca Carrera, de la seva família, es va esfondrà i ell se’n va quedar les lletres… I n’han regalada una a la Clara!

Molt hem aprés i hem gaudit amb Biel Barnils, fent un viatge en el temps pels indrets de Ribes de Freser.

Ja al vespre ens reunim amb els amics del Museu del Cinema i el president ens explica el que fan. Un altre dia ben ple d’emocions i vivències al Grand Tour!

camí6JosepManuel2

concert6BielBarnils1

RdFgrup6BielAinaR

museucinema1museucinema3

Divendres, 2 de setembre: Ulldeter – Núria

Avui ha estat un dia de muntanya forta. 4 valents i valentes hem caminat fins al punt més alt de tot el Grand Tour! Hem arribat als 2835 metres d’alçada! Des d’allà hem tornat veure el Canigó, hem passat pel Coll de Noucreus i  hem vist el Pic de l’Infern i els estanys de Carança!

Hem trobat una fresca font d’aigua a la Vall de Núria i després de baixar i baixar hem arribat a l’alberg del Puig de l’Àliga.

Ah! Avui hem sortit a La Vanguàrdia!  Molts amics hem fet en aquest viatge, molts artistes i molta gent que ens ha rebut. Per això ens alegra que es difongui el nostre particular Grand Tour!

camíClaraLolaAleixClaraSalvador

collnoucreusmuntanya10

refugilaVanguàrdia

Dijous, 1 de setembre: Setcases – Ulldeter

Avui caminem portant tot l’equip de gravació. Ens tornen acompanyar el Peter, la Paula i el Tudor, que seguiran gravant per al seu documental “Holy Blisters”. Ja tenim ganes de veure’l!

Després d’esmorzar d’uns bons entrepans de truita que ha aconseguit Lola, reprenem camí muntanya amunt, amb el riu Ter a la vora. Si al Grand Tour la reina és la Muga, el riu Ter és el Rei!

Paisatges que recorden als dibuixos japonesos ens reben a Ulldeter.

TudorPeterPaulaesmorzar

riuTer1Ulldeter3

Dimecres, 31 d’agost: Espinavell – Setcases

Un altre dia ple d’emocions guapes al Grand Tour. Peter, l’home de les cames inquietes, així com Paula i Tudor (directora i tècnic de “Holy blisters”) ens acompanyen. Peter sempre va al davant i durant tot el camí Paula i Tudor capturen trocets del Grand Tour per al seu documental. El camí de transhumància és perfecte, fins i tot hi trobem bolets!

A Setcases,quedem meravillats amb la Cantigas d’Amigo interpretades per Antoni Madueño (veu) i Carlos Alma (dansa butho). Senzillament preciós.

TudorPaulaiPeterbolet

camí2dalt

cantiga8cantiga10

Dimarts, 30 d’agost: Santuari del Coral – Espinavell

Partim del Santuari del Coral i ja ens acompanya Paula Onet i el seu equip, a punt per observar i gravar per al seu documental “Holy blisters”, sobre l’home de les cames inquietes, projecte guanyador de la Beca Grand Tour Walking Art 2016.

Durant el camí, la Melanie ens proposa fer contraban de paraules a partir de poemes de Christian Bobin i ja a Espinavell la Isabel, que ha vengut expressament des del Port de la Selva, ens mostra el seu projecte: una antiga caseta que es convertirà en un especial centre d’art. Tornarem per veure’l!

Acabem aquest dia de gravacions, boires, poemes i art, gaudint d’un gran sopar!

PaulaOnet1camí4

Isabel1sopar

Dilluns, 29 d’agost: Sant Llorenç de Cerdans – Santuari del Coral

Avui hem tingut a la pluja i la boira dels contrabandistes i trabucaires com a companyes intermitents de viatge però això no ha impedit gaudir del camí cap al Santuari del Coral.

Hem passat per la Font del Grevolar, que ens ha donat aigua ben fresca i hem caminat per la Ruta GPS feta per Lluís Pibernat. Fins i tot se’ns ha aparegut mossen Feldenkrais i el sagristà de Lamanera abans que la Lola veiés les Torres de Cabrenys!

Amb tot, hem arribat sans i estalvis i al vespre hem gaudit molt del sopar que ens ha preparat la Isabel del Santuari del Coral!

partida1fontdelGrevolar2

torresrutaGPS4

mossenscoral5

Diumenge, 28 d’agost: Sant Llorenç de Cerdans 

Avui ha estat un dia d’emocions brodades. Hem començat amb una activitat on cada un dels presents ha recollit un objecte, ha dit perquè l’ha agafat i ha contat la seva experiència personal del camí d’ahir.

Més tard hem començat a brodar, un treball que després hem mostrat a les mestres brodadores, la Michelle, la Magui, la Pilar, la Marie Jose o l’Helene. Sembla que encara ens queda molt per aprendre perquè les rialles de les mestres al veure els nostres brodats han estat ben sonores!! Seguirem practicant i seguint els consells que ens han donat mentre gaudíem d’un gran refresc que ens han preparat.

brodar1brodar2

brodats10brodats8

refresc1refresc3

Dissabte, 27 d’agost: Arles de Tec – Sant Llorenç de Cerdanç

Comencem la marxa d’hora per agafar un fantàstic camí fet pels traginers. Anem pujant, anem pujant fins arribar al cim del Paracols, a 1000 metres d’alçada!!! Allà les vistes són fantàstiques, just al front ens saluda el Canigó.

Després de tan dura pujada i d’un merescut descans, comencem el descens. Baixem i baixem del Paracols però….no trobem aigua! Sort que a la fi la natura ens ajuda i trobem una font on apagar la nostra set.

Seguim la ruta cap a Sant Llorenç de Cerdanç, pel camí trobem un impressionant Mas de Cremadells, és quasi una fortalesa amb les seves grans parets i els seus torreons.

Ja al poble trobem un original autobús, gros i vermell. Ens recorda als autobusos de Londres però a la catalana. A la fi descansem a Sant Llorenç, demà ens esperen noves experiències i emocions.

Paracols2Canigó
baixadaParacols4MasCremadells2

busStLlorenç1StLlorenç

Divendres, 26 d’agost: Ceret – Arles de Tec

Partim ben d’hora de l’Hotel Vidal, travessem ponts i camins, fins arribar a Reynes on ens reben la Montserrat, el Jean i la Magalí. Volen saber moltes coses del Grand Tour i nosaltres responem encantats!

Després de posar els peu a la Font Calda, tornem reemprendre camí. Trobem Madamme Jeaninne, que fa cistelles i un ruc que surt quan sent la furgoneta del carter, que sempre li dóna menjar.

Arribem a l’Escaldadou, visitem termes romanes i dinem a la Font Calenta. Però no ens podem entretenir, toca partir cap a Arles.

Espectacular els tallers d’artistes i artesans a Moulin des Arts, a Arles. Fils i telers, teles i fustes que ens reben a un lloc màgic. Com màgica ha estat la nit. Els artistes de Moulin des Arts ens han preparat una gran festa per donar-nos la Benvinguda. Mil Gràcies! Primer, el violinista Adama ens obsequia amb vàries peces precioses que van des de Bach a la música folk. Després, tots junts hem gaudit d’un espectacular concert dels Llamp te frigui. Serà una nit difícil d’oblidar!

grup26agostfontcalda3

lescaldadou1Reynes1

moulindesarts7moulindesarts19

moulindesarts23moulindesarts2

Dijous, 25 d’agost: Morelles – Ceret 

Després d’un matí de relax al Càmping de Morelles, partim cap a Cereti, com quasi cada dia a aquest Grand Tour, ens trobem amb algunes sorpreses al camí. Primer un magnífic bosc de bambús, després, la Font al Caganer, una font amb una politja per treure aigua del reiu, un gotet per beure de la font i fins i tot un bol pels gossos!

Tornem iniciar la marxa i trobem una petita inundació urbana que serveix per refrescar-nos els peus, cosa que ens va molt bé per acabar el camí cap a Ceret. Allà hi trobem l’Hotel Vidal i el Bar Pablo (en commemoració de Pablo Picasso) on hi ha penjat un cartell del Grand Tour.

Ja al vespre, l’Elena Costelian realitza una performance amb so, “I wonder what you wander”. L’autor del so és l’artista sonor Anthony Constant.

A partir d’un text d’un home de Jamaica que a Nova York descobreix que ha de tornar a aprendre a caminar pel carrer, negre entremig de blancs. S’adona que és un estrany, un estranger per a tothom i que ha de canviar la seva gestualitat del caminar per no fer por a la gent i no generar rebuig.

Durant la performance, Elena Costelian interactua amb el públic.

    fontdelcaganer5  fontdelcaganer8

camíaCeret4   camíaCeret6

barPablo3

performanceElena1performanceElena2

performanceElena3 performanceElena8

Dimecres, 24 d’agost: Cabana de l’Ullat – Morelles

Avui ens hem despert de ben matí. Feia fresqueta i després d’una sessió de Mètode Feldenkrais amb Albert Bordonada hem començat la ruta amb bona energia. Avui sembla que fem un viatge en el temps. Mireu!

Pel camí ens hem trobat una sorpresa: un dipòsit de ferro i un tanc, segurament de la Segona Guerra Mundial.

De la Segona Guerra Mundial viatgem fins a l’antiga Roma. Bé… si més no, ens ho imaginem. Veiem l’autopista que passa per la Via Domitia romana.

Però tornats al segle XXI, fa molt sol i calor i els participants no volen continuar. Sort dels ànims i consells que han arribat a través de les xarxes que han aconseguit convèncer als amotinats viatgers i tothom ha pogut arribar al Càmping de Morelles a temps!

matí1dipòsitGM3

autopistaviaromana1cansats1

Dimarts, 23 d’agost: Banyuls – Cabana de l’Ullat

La d’avui era una etapa difícil. Només 7 participants s’han animat a pujar i baixar muntanyes fins a la cabana de l’Ullat.

Com els aventurers de pel·lícula hem travessant un túnel del Pedraforca i, en companyia dels personatges fantàstics del bosc (segur que hi eren) hem caminat amunt i avall pel bosc mil·lenari de la Massana.

A la Font de les Colomates hem fet la migdiada de les Colomates, necessitàvem descansar després de camins tan escarpats. En haver agafat forces reprenem la ruta recordant el text de Ramon Barnils sobre el final de la travessa dels Pirineus.

Arribem a la Reine des Fontaines. Allà TVA ens ofereixen un concert d’arpa medieval, música que  fa transportar-nos a segles passats, quan altres viatgers caminaven per aquestes muntanyes. I com a la mateixa Edat Mitjana, el nostre cronista particular, Aleix Pons, realitza magnífics dibuixos que es van publicant a Núvol, mostrant, en forma de vinyeta, el Grand Tour.
muntanya3muntanya6

túnel5colomates14

concertarpa5AleixPons1

Dilluns, 22 d’Agost: Cervera – Banyuls

Comencem el dia al Rayon Vert fent una sessió de Tècnica Feldenkrais amb Albert Bordonada. Es una tècnica de moviment conscient i treballem alguns moviments per caminar més lleugers. Després, amb el cos ben apunt, prenem camí cap a Banyuls. Avui ens acompanyen 16 participants i gaudim d’un paisatge impressionant!

A la tarda, ja arribats a la nostra destinació d’avui, realitzem una acció en memòria de Teresa Rebull, artista republicana i revolucionària, en el 80 aniversari de la revolució del 36. Teresa Rebull morí a Banyuls l’any passat. Lamentablement no hem pogut comptar a Banyuls amb l’autora d’aquesta acció, Marta Vergonyós, que ha tengut un imprevist de salut lleu. Des d’aquí li desitgem una ràpida ràpida i li podem dir que tota l’acció ha estat un èxit!

L’homenatge es diu Absenta i consta de 3 accions:

1-Anunciar l’acció en memòria de Teresa Rebull.

2-Absentar-se

3-Clara Garí convoca a les persones del Grand Tour a la platja de Banyuls de la Marenda.

Quan el sol es pon, els assistents s’assenten en rotllana. La Clara llegeix la biografia de Teresa Rebull, nom artístic de Teresa Soler i Pi. L’acció homenatge ha consistit en menjar en record d’ella vi dolç de Banyuls i rosquilles i que els participants que volguessin expliquessin alguna història de les seves àvies i de la guerra. Ha estat molt bonic i emocionant.

Feldenkrais8aBanyuls5

TeresaRebull5TeresaRebull1

TeresaRebull3TeresaRebull7

Diumenge, 21 d’agost: Llançà – Cervera

Partim de l’estació de Llançà 14 participants però després se’ns uniran molts més. Anem a Cap Ras, prenem un banyet de mar a Garvet i reprenem camí cap a Cervera, a l’ Hotel Belvedére du Rayon Vert, una preciositat d’hotel amb molta història.

Al Rayon Vert ja som 30 participants. L’hotel té un cine i allà veiem un documental sobre la història del poble i de l’hotel. Com la història de les transbordadores de taronges, que van organitzar la primera vaga de dones a França. També moltes coses degueren passar al casino, o al bar que va pintar un artista per pagar la seva estada. La Paquita, la dona de l’actual propietari, ens explica més històries interessantíssimes. I a continuació es fa la presentació de la Revista Alberes.

Al vespre, gaudim d’un gran sopar i de l’acció de Joan Casellas.

Garvet1Rayon11

Rayon10Alberes1

soparRayon1accióJoanCasellas

Dissabte, 20 d’Agost: Cadaqués – El Port de la Selva

Sortim de Cadaqués 14 marxaires i a més ens acompanya Philippe, de l’associació Artboressence de la Catalunya Nord.

Passem per Sant Baldiri de Taballera, anant cap al centre cultural Albar. Arribant a la Vall de Santa Creu ja som 45 participants. Alguns amics se’ns han unit per gaudir amb els poemes de la Roser Domènech, l’acció de l’Ester Baulida que ha fet una alfombra de xiprer i l’ha anomenat “Benvinguda” per donar la benvinguda al Grand Tour, i  l’acció de Marta Darder ,”Fila la lletra”.

capalcentrealbar3 EsterBaulida1

rosaroser3martadarder1

Divendres, 19 d’Agost: L’Escala-Cadaqués 

En vaixell des de L’Escala partim cap a Cadaqués on ens espera Vicenç Altaió que ens explica que la fil·loxera al 1910 i les gelades al 1954 feren molt mal a les vinyes i oliveres. També ens parla de punks i hippies, de Ferraté i de Vinyoli, de la Lídia de Cadaqués, filla d’una bruixa i l’amfitriona de Picasso, Eugeni d’Ors.

Visitem l’església de Cadaqués aprenent amb les sàvies paraules d’Adreu Estragués. I acabem un primer dia intens a la Galeria Cadaqués, on gaudim de l’exposició homenatge a Josep Beuys.
Partida19-8-4VicençAltaió1

esglésiadeCadaqués1GaleriaCadaqués2